Mout: Maak mooi bankje uit hout gekapte acacia’s

door Peter ten Cate (te lezen in de Stentor)

ZUTPHEN – “Misschien een mooi klein bankje dat per opbod wordt verkocht en waarvan de opbrengst naar de Bomenstichting gaat?” Mochten de monumentale acacia’s op het Vispoortplein en de suikeresdoorn op het ’s Gravenhof het loodje leggen, dan kunnen ze daarna volgens kunstenaar Marco Mout toch nog een waardevolle rol in Zutphen vervullen. “Positief nieuws over vervelende beslissingen”, zegt hij over zijn voorstel aan de gemeente en Bomenstichting.

Mout wil zich niet in de inhoudelijke discussie mengen of de bomen al dan niet gekapt moeten worden. “Maar waarom wordt niet bekeken of hout nog een herbestemming kan krijgen buiten de versnipperaar, als alle partijen het erover eens zijn dat het einde van een boom nadert”, beveelt Mout zijn eigen gespecialiseerde houtbewerkingsatelier De Kruittoren aan.


marco_mout.jpg
Houtkunstenaar Marco Mout: “Positief nieuws over vervelende beslissingen”.

De kunstenaar heeft de afgelopen jaren al veel hout van bijzondere bomen een nieuwe bestemming gegeven en daarmee de discussie over hergebruik van hout aangewakkerd. “Het wordt door bomenliefhebbers zeer gewaardeerd dat er tenminste nog iets mee wordt gedaan”, is zijn ervaring.

Eerdere projecten hebben al tot reportages in Vara’s Vroege Vogels, kranten en andere media geleid. Zo zijn rotte eiken omgetoverd in bankjes, transformeerde een scholier onder zijn leiding een oude beuk in een Japanse drum, is de duurzaamheidsprijs van De Kaardebol van gekapt hout gemaakt, maakte een leerlinge van de vrije school een totempaal uit een oude eik en heeft hij beeldhouwplannen met de platanen die nabij het station stonden.

“Met de unieke acacia’s kan toch iets goeds worden gedaan wat de waardering voor hout en bomen bevordert”, prijst Mout zijn idee aan bij gemeente, wethouder A. van Oosten en Bomenstichting.