Gebrek aan zorg nekt bomen

door Sander Grootendorst (te lezen in de Stentor)

ZUTPHEN - Het kappen van twee acacia’s bij het Vispoortplein in Zutphen zou niet nodig zijn als de gemeente de bomen goed had onderhouden. Dit zegt de Bomenstichting Zutphen e.o.

In een reactie op het besluit van B en W om voor de acacia’s een kapvergunning aan te vragen. De Bomenstichting is er niet van overtuigd dat de bomen tegen de vlakte moeten, al vertonen ze gebreken. Eind 2003 maakte de stichting bezwaar tegen de voorgenomen kap van toen nog een van de twee acacia’s. De gemeente zag in 2004 af van de kap, omdat uit boomdeskundig onderzoek bleek dat de acacia het minstens vijf à tien jaar zou uitzingen. Maar dan zou wel het dode hout uit de kruin moeten worden gesnoeid en een hangende tak moeten worden gestut.

“Daar is niets van terechtgekomen”, constateert secretaris Jeroen Philippona van de Bomenstichting. Niet zo verwonderlijk dus dat de gemeente bij een recente controle ontdekte dat deze acacia er nog weer slechter aan toe is. Opnieuw onderzoek instellen is weggegooid geld, vindt de stichting. “Je kunt eindeloos blijven onderzoeken, maar als de gemeente er toch niets mee doet… Aan onderzoek is meer geld uitgegeven dat nodig was geweest voor onderhoud.” De acacia’s staan op de gemeentelijke en de landelijke lijst van monumentale bomen. “Vooral vanwege de mooie locatie.” Zutphen moet niet alleen zijn monumentale gebouwen, maar ook zijn monumentale bomen koesteren, vindt de stichting, die de kans miniem acht dat er een tak uitvalt en dan nog precies op het hoofd van iemand die zich toevallig op het grasveld bevindt. De Bomenstichting pleit voor een boomveiligheidsbeleid, waarin nauwkeurig wordt omschreven hoe je met (monumentale) bomen moet omspringen. Dan hoeft niets steeds bij elke kapvergunning het wiel opnieuw te worden uitgevonden. “En we voorkomen welles-nietes-spelletjes.” Mocht de kap onverhoopt doorgaan, wil de Bomenstichting dat er twee nieuwe bomen komen, weer acacia’s of anders Kaukasische vleugelnoten. De grond moet ook worden verbeterd, het bomenduo groeit feitelijk op puin. “Daarom zijn ze ook klein gebleven.” Wethouder Adriaan van Oosten zegt dat stadsbeheer ‘zo goed mogelijk’ voor de bomen heeft gezorgd. Voor stutten voelt hij niet zo veel. “Dan wordt het zo kunstmatig. Ik heb liever een gezonde, nieuwe boom.