Bomenkap in de Achterhoek

Provincie moet bomen laten staan

HENGELO – De provincie Gelderland moet stoppen met de kap van laanbomen in de Achterhoek. Dat vindt de Vereniging Bomenbelang in Bronckhorst. De vereniging vindt dat er te snel gegrepen wordt naar de bijl en te weinig rekening wordt gehouden met de het karakteristieke coulissenlandschap in de Achterhoek.

Veel wegen in de Achterhoek zijn kenmerkend vanwege hun laanbeplanting. Aan de ene kant roemt de provincie die laanbeplanting, maar aan de andere kant wordt te snel in het kader van verkeersveiligheid rijen met bomen gekapt.

Het Handboek Wegontwerp dat de provincie hanteert analyseert onvoldoende de problemen en oplossingen voor de verkeersveiligheid. Verkeersdeskundigen kijken volgens de Vereniging Bomenbelang te weinig naar de oorzaken van ongelukken en of die ook op ander wijze voorkomen kunnen worden. Volgens de vereniging moet er vaker gegrepen worden naar middelen als controles op alcoholmisbruik en snelheidovertredingen.

De Vereniging Bomenbelang vindt dat de behalve verkeersveiligheid de provincie oog moet hebben voor leefbaarheid, landschappelijke en ecologische waarden. Als alternatieven wijst de vereniging op snelheidsbeperkingen, inhaalverboden en meer verskeerscontroles. Alleen in bochten zouden dan enkele bomen gekapt kunnen worden en bomen die ziek zijn. Om het laaneffect niet te doorbreken zouden er nieuwe bomen voor in de plaats moeten komen.

Laanbomen in de Achterhoek moeten blijven staan, vindt de Vereniging Bomenbelang Bronckhorst. Het coulissenlandschap moet bewaard blijven.

Bron: De Stentor