Opknapbeurt voor de natuur

opknapbeurtvoornatuur-2015-11-16-18-38.jpg

ZUTPHEN – De natuur en het landschap zijn zaterdag geholpen door duizenden mensenhanden, zo ook in Zutphen. Tijdens de Natuurwerkdag werkten zo’n twintig vrijwilligers in het ecologisch stadspark tussen het Waterkwartier en de Zuidwijken. Er is een bosje aangeplant (zie foto), gewerkt bij de bijenstal, struikgewas verwijderd ten behoeve van een watertje en er zijn bramen gesnoeid.

 

Oudste Britse boom verrast botanisten (NOS)

NOS, 2-11-2015 14:10, Buitenland

Een millennia oude boom in Schotland blijkt gedeeltelijk van geslacht te zijn veranderd. Botanisten zijn verbaasd over de verandering van de beroemde Taxus van Fortingall.

fortingall-2015-11-3-20-55.jpg

De Taxus van Fortingall Wikimedia/Paul Hermans – CC: sa by

De boom stond bekend als mannelijk, omdat hij pollen produceert. Afgelopen maand vond een beheerder echter ineens drie rode besjes aan een tak, wat alleen bij vrouwelijke taxussen voorkomt.

Volgens de beheerder komt het vaker voor dat taxussen van geslacht veranderen. Dat gebeurt dan echter vaak alleen in de kruin van de boom, niet op een willekeurige tak zoals hier.

De bessen zijn geplukt en zullen worden opgekweekt tot nieuwe bomen, om de genetische eigenschappen van de boom voor het nageslacht te bewaren.

De Taxus van Fortingall is de oudste boom van Groot-Brittannië en waarschijnlijk tussen de 3000 en 5000 jaar oud. Daarmee is het een van de oudste levende organismen in Europa.

Link naar het artikel: http://nos.nl/l/2066670